A gyümölcslevek szerepe gyermekeink táplálkozásában

By | 2010. feb 16

Az egész életünket végigkísérő táplálkozási szokásaink döntően gyermekkorban alakulnak ki. Ezért nagyon fontos, hogy a szülők már ezekben az években az egészséges táplálkozásra neveljék gyermekeiket, megismertessék és megkedveltessék velük azokat a korszerű, változatos ételeket, élelmiszereket, amelyek fogyasztásával a rendszerint felnőttkorra kialakuló, táplálkozással összefüggő betegségek megelőzhetők. Természetesen nem kell mindenkinek táplálkozási szakembernek lenni, de azért bizonyos dolgokra oda kell figyelni ahhoz, hogy megfelelően irányíthassuk gyermekeink ízlését, étkezési szokásait. Legyen természetes a számukra, hogy kerülik a sok zsiradékkal készült erősen sózott, fűszerezett ételeket, élelmiszereket, minden nap esznek gyümölcsöt, ritkán fogyasztanak édességet, viszont zöldség-, és főzelékféléket annál gyakrabban.

Az egészséges táplálkozásra való nevelés keretein belül kiemelt figyelmet kell fordítani a napi optimális folyadékbevitelre. Meg kell tanítani gyermekeinknek, hogy mit, és miből mennyit igyanak naponta. Az életfolyamatok fenntartásának egyik nélkülözhetetlen eleme a víz. A testsúly kétharmada vízből áll, melynek legnagyobb része a sejteken belül, kisebb hányada a sejteket körülvevő szövetekben, és a véráramban van. A véráramban található folyadéktérfogat nagyon fontos a szervezet működése szempontjából, ezért állandó szinten kell maradnia. A szervezet folyadékegyensúlya akkor marad fenn, ha a folyadékfelvétel megegyezik a folyadékleadással. Amennyiben a szervezet vízleadása nagyobb, mint a vízfelvétele, kiszáradás jön létre. A folyadékegyensúly szervezeten belüli fenntartásának egyik legfontosabb mechanizmusa a szomjúságérzés, amely arra indítja az embereket, hogy igyanak, pótolják a szükséges vízmennyiséget. A szomjúságérzetet az ételek sótartalma és az éghajlat befolyásolja.

Minél fiatalabb egy szervezet, annál nagyobb a napi folyadékszükséglete, ami gyermekek esetében napi 1,5 – 2 liter. A táplálékkal felvett víz mennyisége megközelítőleg 8 dl, a többit, 1,2 – 1,5 litert különböző folyadékok formájában juttathatjuk a szervezetükbe. Gyermekeink esetében különösen fontos odafigyelni arra, hogy az ételekkel elfogyasztott vízmennyiséget milyen minőségű, és milyen összetételű folyadékkal egészítjük ki. A szomjúság oltására a legjobb ital a jó minőségű ivóvíz. A palackozott italok közül megfelelő az energiát nem adó, de egyéb értékes tápanyagokat (pl. ásványi anyagokat) tartalmazó szénsavmentes ásványvíz. Gyermekkorban a folyadékpótlásra (az ivóvíz mellett) a gyümölcslevek a legalkalmasabbak. Csökkentik a szomjúságérzetet, vitamin és ásványi anyag tartalmuk jelentős. Legnagyobb mennyiségben C vitamint tartalmaznak, amely fokozza a szervezet ellenálló-képességét. A zöldség és gyümölcslevek többsége karotinban (A vitamin elő-vitaminja), gazdag, de jelentős mennyiségben tartalmaznak B vitaminféléket is.

Étkezéseink során elfogyasztott ételeink, italaink tartalmazzák azokat a vegyületeket, melyek a szervezetet táplálják, ezeket a vegyületeket tápanyagoknak nevezzük. A megfelelő egészséges állapot fenntartásához körülbelül 40 féle tápanyagra van szükségünk naponta. Ezek között van olyan, amelyiket szervezetünk maga is képes előállítani, másokat az étkezések során naponta be kell juttatni szervezetünkbe. Ez utóbbi csoportba tartoznak a vitaminok is. A vitaminok az életfolyamatok fenntartásához nélkülözhetetlen szerves vegyületek, amelyek a sejtek anyagcseréjében játszanak szerepet, és egyes szervek működését befolyásolják. A napi szükséglet mennyisége nem nagy, de hiányuk esetén kóros állapot jön létre, amelynek következtében különböző betegségek alakulhatnak ki.

Éppen ezért gyermekeink egészséges táplálkozására különös figyelmet kell fordítanunk. Számukra a legideálisabb az, ha főként zöldség-, és főzelékfélékkel, gyümölcsökkel, azaz táplálékkal biztosítjuk a naponta szükséges vitaminmennyiség bevitelét. A főzelékfélékből készíthetünk levest, salátát, párolt, habart ételeket, a gyümölcsökből, zöldségekből, pedig zöldség-, és gyümölcsleveket, salátákat. Nem csak a nyári kánikulában, de az őszi hónapokban is fontos a vitamin és folyadékpótlás, amelyre gyermekkorban is a gyümölcslevek a legalkalmasabbak. Ásványi anyag és vitamintartalmuk magas, emellett csökkentik a szomjúságérzetet, és megfelelően kiegészítik a napi optimális 1,5 – 2 liter folyadékbevitelt is. Fontos szerepük van a szervezet sav – bázis egyensúlyának fenntartásában. A zöldség és gyümölcslevek többsége karotinban gazdag, de jelentős mennyiségben a B vitaminok is megtalálhatók az összetevők között.

A gyermekek egészséges fejlődésében az ásványi anyagok, közülük is a kalcium kiemelten fontos szerepet játszanak. A kalcium 99 százaléka a csontokban és a fogakban található, a maradék egy százaléknak pedig az izmok összehúzódásában, a sejtmembrán felépítésében és működésében, a B12 vitamin felszívódásában, valamint az ingerület átvitelében van szerepe. A maximális csonttömeg a 25-30 életév körül alakul ki. Mennyiségét döntően befolyásolja (a fizikai aktivitás mellett) az ételeinkkel, italainkkal bevitt kalcium is. Táplálékaink közül a tejtermékekben, elsősorban a sajtokban található kalcium, valamint a klorofilt tartalmazó (zöld) zöldség- és főzelékfélékben. A kalciumhiányos táplálkozás jelentős mértékben hozzájárul a felnőttkori csontritkulás kialakulásához, ezért a betegség megelőzése érdekében tanácsos optimális kalciumbevitelt biztosítanunk gyermekeink számára.

Hagyj üzenetet

Neved (kötelező)

E-mail (nem jelenik meg sehol) (kötelező)

Weboldal

Hozzászólás

*© 2009 - 2018 Egészséges életmód Egészséges táplálkozás