Megfázás kezelése házi praktikákkal

By | 2009. nov 11

Fejfájás, orrfolyás, orrdugulás, levertség, álmatlanság….és még sorolhatnám, mind mind a meghűlés tünetei, melyek ilyenkor ősz és tél víz idején sok kellemetlenséget okoznak számunkra. A közönséges meghűlés nem játék, s igen is kezelést igényel, hiszen nem csak az influenzát hanem a náthát is vírus okozza, még pedig nem is egy hanem közel 100 féle, melyek a nyálkahártyával borított érzékeny felületeken szaporodnak el, okozva így az orrban, a torokban, melléküregekben, hallójáratokban , hörgökben különféle kellemetlen tüneteket. Mivel a tünetek nagyon sok félék lehetnek, akár egymás után is felléphetnek, ezért a közönséges nátha kezelésére a kombinált hatású szerek a legalkalmasabbak, hiszen azok egyszerre csökkentik a nyálkahártya duzzanatot, a gyulladást és a köhögési ingert, oldják a nyákot illetve csökkentik az esetleges allergiás reakciókat.

Egy nátha esetében a megfelelően kiválasztott és alkalmazott gyógyszerek mellett nagyon fontos még a helyes házi ápolás, mely célja, hogy a gyógyszeres kezelést kiegészítse, s így meggyorsítsa a gyógyulási folyamatokat.

Talán az egyik legfontosabb házi praktika, az ágymeleg és a  nyugalom. Ennek az a lényege, hogy szervezetünknek azzal, hogy pihenünk megadjuk a lehetőséget arra, hogy minden erejével a korokozók elleni küzdelemre tudjon öszpontosítani. A pihenés során gondoskodjunk arról, hogy kellő meleget bitosítsunk szervezetünk számára, hiszen köztudott, hogy a meleg minden formája jótékony és gyógyító hatású, tehát egy forróvizes palack a paplan alatt vagy egy meleg sópárna a homlokon, arcüregen már képes enyhíteni a megfázás okozta kellemetlenségeket.

A következő fontos pont, a folyadékfogyasztás, melynek jelentősége abban nyilvánul meg, hogy az elpusztult kórokozók és immunsejtek váladékkal távoznak a szervezetünkből, ezért ilyenkor több folyadékra van szükségünk, mint általában egészséges állapotban. Nátha esetében napi 4 liternyi folyadékot is szívesen lát a szervezetünk, melyet gyógynövény tea, ásványvíz, gyümölcs és zöldséglé, esetleg meleg leves formájában tudunk biztosítani. Fontos viszont megemlíteni, hogy a kávé a fekete tea, energia italok ilyenkor nem ajánlottak, hiszen ezek összetevői vízhajtó anyagokat tartalmaznak, melyek kiszáradást idézhetnek elő.

Gőzpára szintén említést érdemel, hiszen a forró gőz gyógyít. A kamillás-borsmentás, vagy eukaliptuszos inhallálásnál jobbat ma sem tudnak a hozzáértők. Ez a keverék oldja az orrdugulást, tisztítja a járatokat, nedvesen tartja a nyálkahártyát. Ezek a gyógynövények lényegében az illóolajaikban található összetevők  jótékony hatásai révén alkalmasak a gőzpárás inhallálásra. Egyébként akár párologtatás céljából is használhatunk ilyen keveréket hálószobánkban vagy akár az egész lakásban, ezzel folyamatosan könnyítve légzőszerveinken a nátha ideje alatt.

Gyógynövény teák vagy gyógynövény kivonatok szintén segítségünkre lehetnek megfázás idején. Orvosi ajánlásokban talán a leginkább élenjáró az echinacea vagyis a bíbor kasvirág, melyet főleg kivonat formában találhatunk meg a gyógynövény boltokban illetve patikákban. Ebből 15-20 cseppet, meleg, de nem forró herba teába téve napi 4-5 alkalommal fogyaszthatunk. Már pár napi fogyasztása is segít a tünetek enyhítésében. Általános roboráló hatású a ginzeng gyökér, melyet akár megelőzésre is használhatunk. Többnyire, tea vagy kapszula formájában tudjuk beszerezni a patikákban, gyógynövény boltokban vagy akár bioboltokban.Ha köhögéstől, esetleg hörghuruttól szenvedünk akkor a hársfa vagy a lándzsás útifű főzetei, kivonatai a leghatékonyabb gyógyhatású szerek. Ami még érdemes megemlíteni és kipróbálni, az pedig a gyömbér, melynek a szakértők vírusölő tulajdonságot tulajdonítanak. Gyömbér gyökeret ma már bármelyik zöldségesnél vagy bármely bevásárló központ zöldséges osztályán is megtalálhatjuk. A leghatékonyabb felhasználása nátha esetén, ha teát készítünk belőle, még pedig úgy, hogy bármilyen herba vagy gyümölcs tea alapba, belereszelünk egy teáskanálnyi megtisztított gyömbérgyökeret( egy teáskanál kerüljön egy csészényi teába) és hagyjuk ázni egy picit, de ne hűtsük ki teljesen. Az így elkészített teát ízesítsük mézzel, citrommal és még melegen fogyasszuk el. A citromot és mézet lehetőleg ne tegyük forró teába, csak is a melegbe, mivel a forró hőbehatás a vitaminokat elpusztítja.

A megfázás többnyire egy hét alatt szövödmény nélkül elmúlik. Ha azonban a tünetek makacsul megmaradnak, kivált ha azok mellkasi fájdalom, köhögés sűrű nyálkás köpettel, láz megjelenése, fülfájás, akkor forduljunk orvoshoz, hiszen ezek már szövödmények lehetnek vagy esetleg más betegség tüneteiként jelentkezhetnek (influenza, vagy bakteriális fertőzések)

Egy visszajelzés
  1. ppp: 2010. december 19. - 20:40

    aa most épp rohadtul megvagyok fázva———
    javaslatom mindenkinek,hogyha gyorsan túl akar esni ezen a rákos tüneten:
    írassa fel magának a legdrágább gyógyszereket és tömje magába.aa még egy jó módszer:sokat xxx! az BEVÁLIK!! legalábbis ameddig tart.

Hagyj üzenetet

Neved (kötelező)

E-mail (nem jelenik meg sehol) (kötelező)

Weboldal

Hozzászólás

*© 2009 - 2018 Egészséges életmód Egészséges táplálkozás