Kell-e félnünk a H1N1-től

By | 2009. nov 12

Már hónapok óta retteg az egész világ az új influenza törzstől(swine flu avagy h1n1-sertésinfluenza), mely elősször idén áprilisban az Amerikai Egyesült Államokban és Mexikóban jelent meg, s a járvány azóta rohamosan terjed. Ez az új h1n1 vírus azért különleges, mert többféle influenzavírusgént tartalmaz ( 1 madárinfluenza, 2 sertésinfluenza és 1 humáninfluenza – szegmens alkotják egy-egy gén szakaszát)Korábban nem ismertek olyan vírust, mely az előbb említett kombinációban hordozta volna a különböző géneket.

A h1n1 okozta betegség lefolyásában nincs jelentős különbség a szezonális influenzához képest, hiszen a h1n1 tünetei ugyan úgy lázzal, légúti tünetekkel, torokfájással, végtag fájdalmakkal, fejfájással, hidegrázással, hányással, hasmenéssel és rossz közérzettel járhat. Lényegében a H1N1 kapcsán tehát nem is a tünetek súlyosságától kell tartanunk, hanem inkább az ad okot az aggodalomra, hogy a h1n1 vírussal az emberek szervezete még nem találkozott, s ezért a szervezetben nem is alakult ki még védettség ellene. Ebből a tényből fakad az, hogy a fertőzöttek száma jóval több lehet, mint a szezonális influenza által megfertőzöttek száma, s így a h1n1 influenza szövödményeiből fakadó halálozási ráta is magasabb lehet , mint egy normál influenza esetében.

Sokan felteszik a kérdést, hogyan is védekezzünk?

Szerencsére van már h1n1 elleni védőoltás, amit mindenki beszerezhet magának s beadathatja a háziorvosával. Sokan ellenzik a vakcina beadatását, de talán ugyan annyian vannak akik ellenben támogatják azt, s szorgalmazzák annak felvételét. Nehéz , de még is magunknak kell meghozni a döntést. A jó hír az, hogy aki rendszeresen védőoltásban részesült, annak biztosan erősebb az immunrendszere, és a szervezete gyorsabban, jobban reagál egy esetleges új vírusfertőzésre. Ez persze nem azt jelenti, hogy ha más influenza ellen be vagyunk oltva akkor majd a h1n1 ellen is védettek leszünk,, hanem csak azt, hogy a szezonális influenza elleni védő anyag feltehetőleg valamilyen mértékű keresztvédelmet nyújthat az új vírussal szemben. A védőoltáson túl a nem specifikus védelem is nagyon sokat segíthet a járvány terjedésének tompításán. Ilyen például az iskolák bezárása vagy a tömegrendezvények elkerülése. Személyes szinten mindeféleképpen tartsuk be az alapvető higiénés szabályokat, mint például a gyakori szappanos vagy fertőtlenítős kézmosás, tüsszentés vagy köhögés papírzsebkendőbe történjék, egy zsebkendőt csak egyszer használjunk, utána dobjuk el, ha betegek vagyunk , utcára, közösségbe ne nagyon menjünk, vagy viseljünk maszkot így védve meg embertársainkat a fertőzéstől.

A  h1n1-ről, az oltóanyagról és a vakcina beadatásának fontosságárol többet megtudhatnak az alábbi oldalakról:

Hatékony a magyar H1N1-oltás

Hogyan készüljünk fel a H1N1-vírusra? (videó)

Hagyj üzenetet

Neved (kötelező)

E-mail (nem jelenik meg sehol) (kötelező)

Weboldal

Hozzászólás

*© 2009 - 2018 Egészséges életmód Egészséges táplálkozás