Gyógynövényekkel a megfázás ellen

By | 2009. nov 13

Levertség, fáradság, tüsszögés, torok fájás…..mind- mind a megfázás és nátha tünetei. Ha még lázad nincs, talán a leghatásosabb és a szervezetedett legkevésbé terhelő megoldás, ha a természet patikájához fordulsz segítségül.

Az első és talán legfontosabb ha beüt a baj, vagyis a megfázás, hogy lehetőleg tartsd magad melegen. Ha teheted pár napra maradj otthon, bujj ágyba és kezd el kúrálni magadat a következőkben megadott megfázás elleni tea keverékkel:

Egyenlő mennyiséget keverj össze az alábbi gyógynövényekből:

– hársfavirág

– bodza

– kamilla

-fodor vagy borsmenta

-kakukkfű

A keverékből vegyél 2 evőkanálnyi mennyiséget és forrázd le körülbelül 1,5-2 liternyi vízzel. Keverd jól meg, majd pedig hagyd ázni 10-15 percig. Szürd le és már fogyaszthatod is. Ha ízesíteni akarod, lehetőleg mézet használj hozzá, mivel a méz gazdag ásványi anyag és vitamin tartalommal rendelkezik, s ilyenkor megfázás esetén az immunrendszerünknek kimondottan jól jönnek a nyomelemek. Ez egy olyan keverék melynek teájából nyugodtan fogyaszthatsz több litert is naponta, ilyenkor amúgy is többlet folyadékra van szükségünk, hogy a kórokozókat kimoshassa szervezetünk. Ezeket a gyógynövényeket bármely patikában, gyógynövény boltban vagy bio boltban beszerezheted, s mivel a keverék szárított, ezért viszonylag sokáig felhasználhatod minőségromlás veszélye nélkül.

Ha szeretnéd immunrendszeredet jól megerősíteni és ezáltal elkerülni a nátha, megfázás, influenza lehetőségét, fogyassz sok C-vitamint. Gyógynövények közül a homoktövis illetve a csipkebogyó azok melyek fogyasztása e célból nagyon is ajánlott.

Ha csipkebogyó teát szeretnél készíteni, azt az alábbi módon tedd meg:

– egy marék csipkebogyót áztass be előző este egy csészényi vízbe.

– másnap reggel ezt a keveréket kezd el melegíteni, de arra vigyázz, hogy ne forrald fel a keveréket, hanem csak olyan 50-60 fokik melegítsd fel, hogy a C-vitamin tartalom ne károsodjon. Ezután szürd le, s fogyaszthatod az elkészült teát. Ízesítésnek szintén mézet ajánlanék. 

A homoktövis szintén nagyon gazdag C-vitaminban, de amellett A- vitaminban és flavoniodokban is. A homoktövis leveléből készített tea éppen ezért, mind gyógyításra, mind pedig megelőzésre, pontosabban immunrendszer erősítésre is egyaránt alkalmas, sőt általános legyengülés esetén is képes erősíteni a szervezetet. Homoktövis készítményeket a legegyszerűbb bio boltokban illetve gyógynövényboltokban beszerezni. Lényegében nem is szükséges homoktövis levelet vásárolni, mivel ma már lehet kapni homoktövis gyümölcsből készült kivonatot, lekvárt, ivóleveket, zselét, melyek fogyasztása épp olyan kedvezően befolyásolja szervezetünket, mint a levélből készített gyógytea.

Hagyj üzenetet

Neved (kötelező)

E-mail (nem jelenik meg sehol) (kötelező)

Weboldal

Hozzászólás

*© 2009 - 2018 Egészséges életmód Egészséges táplálkozás