Táplálkozási tanácsok az aktív, sportos életvitel kedvelőinek

By | 2009. jan 15

Táplálkozási tanácsok az aktív, sportos életvitel kedvelőinek

A helyes táplálkozási szokások nélkül nem ajánlatos belevágni komolyabban az aktív életmód „rejtelmeibe”. Ez a cikk abban nyújt segítséget számodra, hogy milyen minőségű és mennyiségű táplálékra lesz szükséged ahhoz, hogy egy kiegyensúlyozott, aktív, sportban gazdag életmódot követhess.

Az aktív élethez elengedhetetlen a megfelelő minőségű és mennyiségű táplálék, hiszen szervezeted ebből tölti fel magát energiával, ebből növeli izmaid kapacitását, illetve ez által szabályozza immunrendszered helyes működését:

Táplálkozási tanácsok az aktív, sportos életvitel kedvelőinek

Táplálkozási tanácsok az aktív, sportos életvitel kedvelőinek

 

  A legfontosabb, hogy olyan táplálékokat fogyasszunk, amelyek megfelelő energiát képesek adni szervezetünknek. Az energiaforrások többnyire a szénhidrátok, ezek azon tápanyagok melyeket szervezetünk képes energiává átalakítani az edzés során.

  Ha izmainkat is szeretnénk fejleszteni a magas szénhidrát tartalmú élelmiszerek mellett ajánlatos a fehérje dús tápanyagok fogyasztására is figyelmet fordítani.

  A viszonylag magas cukortartalmú gyümölcsök (szénhidrátot tartalmaznak), mint például a banán vagy a szőlő nagyon jól hasznosuló energiaforrás, ezért érdemes sportolás előtt fogyasztani őket, s ráadásul vitamin tartalmúk is jó hatással lesz szervezetünkre.

  Zabpehely alacsony GI indexxel rendelkező gabona féle, mely magas rosttartalmának illetve az előbb említett GI index tartalmának köszönhetően lassan bomlik le (lassan emészthető), de éppen ennek a tulajdonságának köszönhető, hogy egy folyamatos energia ellátottságot képes biztosítani a szervezet számára edzés közben.

  A tésztafélék (teljeskiörlésűek) szintén a zabhoz hasonlóan alacsony GI indexxel és magas szénhidráttartalommal rendelkeznek, mely szintén a folyamatos energia ellátottságot segítik elő, mind emellett serkenti az agyműködést, a vörös vérsejtek képződését, illetve az izmaink és szerveink egészséges karbantartását.

  Hüvelyes zöldségfélék (bab, lencse, csicseriborsó stb.) szénhidrát és fehérje tartalmuk miatt, mind építő mind pedig energiát adó tulajdonságukkal segítik szervezetünket az edzés során.

  A víz nélkülözhetetlen szervezetünk számára az edzés során, hiszen a víz az, amit szervezetünk felhasznál, mint egy segédeszközt, amellyel lényegében eljutnak az energiát adó anyagok a szervekhez. Mozgás közben akár 2 liternyi víz elfogyasztása is szükséges lehet.

 

 

Néhány hasznos tanács:

         Sose hagyd ki a reggelit. A legjobb, ha valamilyen gabona pehely, zsírszegény tej és gyümölcs kombinációval kezded a napod, hiszen a gabona féle energiát szolgáltat, a tej megfelelő folyadékkal illetve fehérjével látja el szervezetedet, melyből a folyadék a tápanyagszállításhoz a fehérje pedig az izmok építéséhez szükséges, végül pedig a gyümölcs nem csak vitamin és ásványi anyagellátást, hanem cukortartalmától függően energiát is szolgáltat számodra.

         Mindig fogyassz a főétkezések között valamilyen egészséges rágcsálni valót (alacsony zsírtartalmú sajtot, joghurtot, gyümölcsöt, teljeskiörlésű lisztből készült kekszet), hogy ez által fenn tartsd szervezeted folyamatos energia ellátottságát.

         Egyél több teljeskiörlésű lisztből készült terméket, mert magas rosttartalmának köszönhetően jótékonyan befolyásolhatod emésztő rendszeredet, s még energiát is ad

         Egyél sok zöldséget és gyümölcsöt, hiszen az aktív életmódnak köszönhetően szervezeted még inkább igényli a megfelelő vitamin és ásványi anyag ellátottságot, s mind emellett energiát is jutatsz belőlük számára. Ráadásul nagyon finomak.

         Fogyassz sok folyadékot, legalább napi 3 liternyit naponta. Ez azért fontos, mert a folyadék az mely segít szervezetednek a tápanyagokat eljutatni a szervekhez

         Főleg szénhidrát, fehérje dús táplálékokat fogyassz, mivel, ezek azok melyek építik és energiát adnak a szervezetnek, pláne ha aktívan sportolsz.

         Kerüld a zsírokban gazdag táplálkozást. Zsírokat csak annyit fogyassz amennyi a zsírban oldódó vitaminok felszívódásához alapvetően szükséges, s ha lehet azok is csak növényi olajok legyenek.

Hagyj üzenetet

Neved (kötelező)

E-mail (nem jelenik meg sehol) (kötelező)

Weboldal

Hozzászólás

*© 2009 - 2018 Egészséges életmód Egészséges táplálkozás