Rostban gazdag táplálkozás fontossága

By | 2009. jan 15

Tudta, hogy az emberek közel 78%-a nem fogyaszt elegendő rostban gazdag tápanyagot?

A rostok azon tápanyagok közé tartoznak, melyek nélkülözhetetlenek szervezetünk helyes működése szempontjából, s itt nem csak a helyes emésztő rendszeri működést említeném meg, hanem azt is, hogy a rost dús élelmiszerek segítenek megelőzni a szív és érrendszeri betegségeket, egyes rákos megbetegedéseket, illetve segítenek egy egészséges testsúly megőrzésben is. A legtöbben azt gondoljuk, ha elfogyasztunk egy tál müzlit reggelire, vagy megeszünk egy teljes kiőrlésű lisztből készült zsemlét uzsonnára akkor el is intézte a kellő rostbevitelt az napra.

Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér

Teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér

Sajnos azonban ez nem megy ilyen könnyen. Napi minimum 24 gramm rost mennyiségre van szüksége egy normál felnőtt szervezetnek a helyes működéshez, amit nem fedez az a 30 grammnyi müzli vagy zsemle, hiszen azok tartalmaznak más anyagokat is nem csak rostból állnak. Egy 30 grammnyi müzli vagy gabona pehely (ez a dobozokon feltüntetett ajánlott adag reggelire), körülbelül 10-12 gramm rostot tartalmaz, míg egy teljes kiőrlésű zsemle vagy egy szelet hasonló kenyér ennek töredékét csak 2-3 grammnyi rostot tartalmaz.

Tehát ha reggelire ettünk müzlit, s tízóraira pedig egy zsemlét, még akkor is szükségeltetik további 10 grammnyi rost mennyiséget tartalmazó táplálék elfogyasztása.


Honnan szerezzük be a további rost mennyiséget?

Számos táplálék tartalmaz rostot, így a gabonafélék a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek… különböző minőségben és mennyiségben. Tudományos kutatások alapján a leghatékonyabb, ha ezeknek a fogyasztása változatosan történik, tehát mindenből fogyasztva, hiszen így biztosítjuk szervezetünk számára a leghatékonyabban a megfelelő minőségű és mennyiségi rost ellátást.

Műzli áfonyával

Műzli áfonyával

Hogyan működnek a rostok?

A táplálékokban lévő rostok lényegében emészthetetlen anyagok a szervezet számára, de fontosságuk még is ebből a tényből fakad. A táplálék elfogyasztása után a rostok az emésztő rendszerünkben, mint egy szivacs szívják magukba mind azon vízben oldott anyagokat, melyeket a szervezet nem akar vagy nem képes hasznosítani (pl. méreg anyagok) az emésztés során, míg végül azok távoznak beleinken keresztül a szervezetünkből. Ez magyarázza azt, hogy miből is ered az a tény, hogy megfelelő mennyiségű rostfogyasztással elkerülhető a székrekedés.

Mivel a rost folyadékot von el szervezetünktől, ezért fontos megemlíteni a folyamatos és megfelelő mennyiségű napi folyadék bevitelt. Ez a mennyiség egy felnőtt szervezet számára minimum 2,5 liternyi folyadék mennyiségnek megfelelő víz, tea, gyümölcslé, tej formájában ajánlott. A kávé, alkoholos ital, energia ital elfogyasztása nem engedélyezett folyadékpótlás címen azoknak dehidratáló hatásuk miatt.

Honnan tudom megállapítani, hogy egy termék magas rosttartalommal rendelkezik?

A mai Európai Uniós élelmiszeripari rendelkezések és szabályozások előírják, hogy a termékek tápanyag tartalmát a csomagoláson egy külön táblázatban jelezve feltüntessék. Ebben a táblázatba a rost tartalom is szerepeltetve van. A jelölés során 100 gramm élelmiszerre levetítve vannak megadva az egyes tápérték adatok, ami azt jelenti, hogy ha például 6 (vagy e feletti) gramm rost/100 gramm élelmiszer a megadott arány akkor az a termék rostban gazdagnak számít.

Egy visszajelzés
  1. erdelyi tunde: 2012. február 23. - 14:41

    12.eves kislanynak milyen rostokban gazdag etelt ,italt,gyumolcsot ajalsz aki eleg tulsulyos

Hagyj üzenetet

Neved (kötelező)

E-mail (nem jelenik meg sehol) (kötelező)

Weboldal

Hozzászólás

*© 2009 - 2018 Egészséges életmód Egészséges táplálkozás