Mozgás idős korban

By | 2009. jan 13
A kor nem korlátoz, ha felkészülünk rá.

A mozgás gyakorlása, az aktív élet”kultúrája” életünk során alakul ki bennünk. Ha gyerekkorunk óta mozgás szegény életmódot folytattunk, akkor nagyon nehéz lesz most így idős korban változtatni, hiszen szervezetünk lustább, kevésbé teherbíróbb, mint egy folyamatosan aktív életet élő kortársunké. De elkeseredni semmi féleképpen nem kell, hiszen már maga csak a tény, hogy igen is tenni akarunk valamit, s itt vagyunk, s ezt az oldalt böngésszük, már maga ez, egy előre lépés testünk karbantartása érdekében.

Mozgás idős korban

Mozgás idős korban

A lényeg, hogy aki nem mozgott előtte, az nagyon lassan kezdjen hozzá a változtatáshoz, s fokozatosan építse fel fizikumát. Napi 10 perces mozgással kezdje, de ne haladja túl később se a napi 45-60 percet. Ilyen korban már nem az a lényeg, hogy jól megizzadjunk, jól kifulladjunk… idős korban a hangsúly, izmaink, ízületeink, csontjaink karbantartásán van. Olyan mozgásformát kell választani, melyekkel e testrészeink állapotán javíthatunk.

Idős korban egyre nehezebben birkózunk meg bizonyos mozdulatokkal… derék fájdalommal, hátfájással, ízületi bántalmakkal küszködünk, melyek megkeserítik minden napjainkat. Az a célunk tehát, hogy ezeken javítsunk, enyhítsünk fájdalmunkon vagy legalább is elkerüljük a rosszabbodást.

Tippek, hogyan legyünk aktívak idős korban is:

Sétáljunk: Nagy előnye, hogy viszonylag csekély a sérülések kockázata, nem szükséges hozzá speciális felszerelés vagy öltözet, s bárhol bármikor űzhető.

Végezzünk intenzív gyaloglást: Intenzitása folytán ez már aerob mozgásnak számít, hiszen megnöveli a pulzus számot illetve a légzésszámot. Bizonyos szinten megdolgoztatjuk vele szív és érrendszerünket illetve tüdőnket.

Nyújtózkodjunk: Ezzel kicsit megmozgatjuk „elmacskásodott” ízületeinket

Mozgassuk meg végtagjainkat: járjunk egyet a lakásban a televízió reklámok alatt

Kiránduljunk: A séta jót tesz izmainknak, ízületeinknek, a friss levegő pedig szellőzteti tüdőnket, kitisztítja fejünket így gondolatainkat.

Ússzunk, menjünk gyógyfürdőbe: vegyünk bérletet, legalább heti egy-két alkalommal járjunk el egy-egy órára. Vízben könnyebben mozgunk, s az ásványi sókban gazdag gyógyvíz ráadásul jótékonyan hat ízületeinkre.

Kertészkedjünk: mozgunk is, levegőn vagyunk, s lelkünknek is jót tesz

Menjünk gyalog bevásárolni: Ez a lustábbaknak egy jó lehetőség a mozgásra

Járjunk el közösségbe: Már maga, hogy elmegyünk barátokhoz, ismerősökhöz megmozgat minket, s általában a közösségi tevékenységek aktív tevékenységek szoktak lenni. S ami még fontos, hogy nem vagyunk egyedül.

A lényeg, hogy ne hagyjuk el magunkat, hiszen csak idősebbek lettünk, de nem betegek.

Élvezzük a nyugdíjas éveket, kiránduljunk, utazzunk, éljünk társas életet, hiszen a nyugdíjas évek nem a betegeskedésről, s a magányról kell, hogy szóljanak. S higgyék el, ha követik ezt a pár tanácsot, s hallgatnak szervezetük jelzéseire akkor nagyon sok boldog nyugdíjas évet tölthetnek még el barátaik és szeretteik mellett.

Hagyj üzenetet

Neved (kötelező)

E-mail (nem jelenik meg sehol) (kötelező)

Weboldal

Hozzászólás

*© 2009 - 2018 Egészséges életmód Egészséges táplálkozás