A víz és a só kapcsolata, s hatása szervezetünkre

By | 2009. jan 15

Az emberi test számára különleges elem a víz, melynek gyógyhatása már évezredekkel ezelőtt bizonyított volt, de akkor még nem tudták, hogy miért is, csak használták. A tudomány manapság már kész megmagyarázni mind azt, amit régen csak tapasztaltak, ezért is tudjuk azt, hogy mind a termálvizek, mind a tengerek összetételében meghatározó szerepet tölt be a só.

A termál és a gyógyvizek a bennük oldott ásványi anyagok révén a bőrön keresztül felszívódva fejtik ki hatásaikat, mikor is bekerülve a nyirokerekbe, hatnak az idegrendszerre, erősítik az immunrendszert, s kedvezően befolyásolják a szervezet reakció képességét. Regeneráló és felépítő folyamatokat indítanak el.

Mi magyarok rendkívül szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen országunk gazdag termál és gyógyvíz készlettel rendelkezik, melyek vizeinek ásványi anyag gazdagsága az ősi Pannon – tenger maradványának köszönhető.

Nátrium kloridot, vagyis konyha sót leginkább a tamási és a sárvári ásványvizekben találhatunk, melyek alkalmasak nőgyógyászati és urológiai bántalmak mérséklésére.

A bükfürdői víz hatásában még szélesebb spektrumú, mint a sárvári vagy a tamási víz, éppen ezért ezt már nem csak az előbb említett panaszok kezelésére használhatják, hanem hathatós a mozgásszervi megbetegedésekben, ízületi bántalmakban is.

 Ha a só és a víz kapcsolatát elemezzük, akkor nem maradhat ki a sorból a tenger víz sem, amely a magas nátrium klorid tartalma mellett, hasonlóan, mint az ásványvíz, tartalmaz még nagy mennyiségben kalciumot, magnéziumot, különféle vas ionokat, illetve szerves anyagokat, mint például iszap, alga, melyek fehérjékben és vitaminokban gazdagok, illetve értékes növényi összetevőket és nyomelemeket tartalmaznak.

A tengervíz lassítja bőrünk öregedési folyamatait, mivel fokozza a sejtek megújulását, s erősíti a kötőszövetet (regeneráló hatás)

A tenger víz sóban gazdag s emiatt fertőtlenítő hatása is van. Mind emellett sós párája a légúti allergiában szenvedőknek nyújthat enyhülést.

A leghíresebb magas ásványi anyag tartalommal rendelkező tenger a Holt – Tenger, mely a föld legalacsonyabb pontján 400 méterrel a tengerszint alatt található. Vize, nehéz olajos jellegű, mely kiváló természetes bőrápoló szer, számos bőrbetegségben áldásos hatású, s leginkább kozmetikai célokra hasznosítható.

A sóban gazdag vizek legtöbbjére jellemző, hogy a fürdőzés közben az esszenciális nyomelemek fokozzák a sejtek anyagcseréjét, tágítják az ereket, ezáltal egyfajta méregtelenítő hatást fejtenek ki. A sós vízben való fürdőzés tisztítja, kondicionálja a bőrt, gyulladáscsökkentő, szarurétegfoldó, bőrnyálkahártya fertőtlenítő, hámosító hatása van.

Orvosi vizsgálatok tanúsítják, hogy ha testhőmérsékletű nyomelemekben és sóban gazdag vízben fürdőzünk, akkor a fürdés után már két óra múlva a vérünkben megtalálhatóak lesznek a vízből bőrön át felszívódott jótékonyhatású anyagok.

A méregtelenítő hatást fokozhatjuk, ha tengeri só felhasználásával készítünk só pakolást, só masszát (só és tengervíz keveréke, massza állagúra keverve), mellyel körkörös mozdulatokat használva bedörzsölhetjük testünket, főleg a kritikus pontokat, has, fenék, derék, combok, felkarok területeit (esetleg használhatunk tengeri szivacsot ehhez a bedörzsöléshez, mivel az jódban és brómban gazdag és kitűnően kiegészíti a tengeri só jótékony hatását). Így erősítjük a kötőszöveteinket, a sós dörzsölés serkentőleg hat a bőrre, s előmozdítja az izzadást, amely pedig a méregtelenítést segíti elő, s fokozza a vérkeringést. Ha már alaposan megizzasztottuk magunkat, s átdörzsöltünk minden kritikus testrészt, következhet egy meleg vizes zuhany. Utána pedig élvezhetjük, a lágy, puha, üde bőr érzetét, melyet a nyomelemekben gazdag tengervíz és só együttes hatásának köszönhetünk.

A só lehetővé teszi, hogy bőrünk képes legyen magától regenerálódni, éppen ezért használható minden egyes bőrtípusra, nem kell attól tartani, hogy esetleg kiszárít, mint ahogyan tévesen gondolnánk. A só segít visszaállítani a bőr természetes pH értékét, száraz bőrnél lezárja a pórusokat, nem engedi kipárologni a nedvességet a bőrből, ezzel szemben a zsíros bőrnél pedig kiegyenlítő, harmonizáló hatása révén visszafogja a fagyú mirigyek túlzott működését. Pattanásos bőr esetében pedig gyulladás gátló hatását figyelhetjük meg, mivel az előbbiekben már említett vérkeringés fokozása által a bőranyagcsere folyamatok beindulnak s elősegítik a bőr alatti rétegekben felhalmozódott méreganyagok gyorsabb kiürítését.

 

 

Hát ennyit kedves olvasó a vízről, mint életelixírről, a benne rejlő ásványokról és sóról, azoknak hatásairól, együttes gyógyító erejéről.

Remélem sikerült meggyőznöm benneteket a víz mind belső, mind külső használatának fontosságáról, s ez által rávezetni arra, hogy egy tudatosabb, egészség központibb életet éljetek, melyben nagyszerepet kap a minőségi vízfogyasztás, mint egy lehetséges gyógymód.

4 hozzászólás
 1. Illés József: 2010. április 30. - 17:17

  Jó napot!
  Kérem a segítségét, hátha van ebben tapasztalata. Otthon, kültéren van egy 6,5m3-es kis beton merülő medencénk. Elgondolkodtam azon, hogy vajon sok só betöltésével és keringetésével egy egész nyárra egészséges fürdőt tudnék létrehozni. Vajon a sok só a tisztítást is megoldaná és nem kellene vegyszerezni?
  Vagy jóval kevesebb klór kellene hozzá?
  Vajon milyen és mennyi só kellene ennyi vízhez?
  Köszönöm ha tud segíteni!
  Tisztelettel,

 2. begovits lászló: 2011. május 24. - 09:59

  Engem is érdekelne ugyan ez a kérdés !

 3. begovits lászló: 2011. május 24. - 10:08

  Engem is érdekelne,a fentiekben említett kérdések !Várom válaszát,köszönettel. László

 4. Rozsaviolgyi Nikolett: 2014. október 31. - 16:00

  Szintúgy kíváncsivá tett a fent említett kérdés, csatlaloznék az elõttem szólóhoz. köszönet a válaszért!

Hagyj üzenetet

Neved (kötelező)

E-mail (nem jelenik meg sehol) (kötelező)

Weboldal

Hozzászólás

*© 2009 - 2018 Egészséges életmód Egészséges táplálkozás